woensdag 11 juli 2007

Bescherming van geïsoleerde volkenPeru - De overheid in de Ucayali regio in Peru heeft verklaard dat het van ‘openbaar belang’ is om de volken die in afzondering leven te beschermen. Dit staat in een nieuwe wet die door de regionale overheid is aangenomen waardoor de volken worden beschermd tegen het binnendringen van buitenstaanders.

De volken, onder wie de Mashco-Piro, Murunahua, Isconahua, Nanti, Nahua en Machiguenga worden bedreigd door olie- en gasmaatschappijen en illegale houtkappers. Ze zijn vooral kwetsbaar voor contact doordat ze geen immuniteit hebben opgebouwd tegen de ziekten van de buitenstaanders. Sinds de eerste contacten in de jaren 80 en 90 is meer dan 50 procent van de Nahua en de Murunahua gestorven.

“De ziekte kwam toen de eerste houtkappers kwamen”, vertelt Jorge, een van de overlevende Murunahua. “Als gevolg daarvan stierf de helft van mijn volk. Mijn tante en mijn neef overleden. Vooral de ouderen stierven aan de onbekende ziekten toen zij uit het oerwoud tevoorschijn kwamen.” De nieuwe wet eist de ontwikkeling van een plan ter verdediging en bescherming van de volken.
(LE) Bron: Survival International

Zie meer op www.nciv.net

Geen opmerkingen:

<bgsound loop='false' src='http://www.warhealer.nl/Shamanic Dream.mp3'></bgsound>